Nanna Egebjerg

Ejer & grundlægger af YONOBI Studio. Foto af Rigitta Klint. 

Hvad er inspirationen bag YONOBI Studio butikken?

YONOBIs nye butik i Løvstræde, i det centrale København, indkapsler krydset mellem skønhed og funktion. Jeg byggede YONOBI ud fra min passion for japansk og nordisk æstetik. Vores butik kommunikerer perfekt denne æstetiske forening af Japan og Danmark. Rummet er den perfekte kombination af galleri- og butiksrum, hvor du vil befinde dig omgivet af planter og rustikke stenskulpturer. Det fuldender YONOBIs vision - vækker inspiration og sindsro for alle, der er interesseret i keramik og kunst. YONOBI blev skabt gennem nysgerrighed for keramik - både for kunstneren og håndværket. Og nu vil jeg give historierne bag håndværket videre. Derfor er det, udover en butik, også lysten til at fortælle alle de spændende historier bag arbejdet med keramik, der udgør YONOBI.

Foto Af YONOBI Studio

Hvad er inspirationen bag YONOBI Studios smukke univers? Og hvilke håndværkere skal vi holde øje med?

Jeg har startet YONOBI ud fra min passion for æstetikken i japansk tradition og nordisk minimalisme. Jeg er virkelig inspireret af japansk Wabi Sabi-filosofi og den praktiske brug af hverdagsgenstande. Min kærlighed til kunsthåndværk og keramik begyndte under mine rejser - at gå på lokale keramikmarkeder i det sydlige Frankrig eller antikmarkeder i Japan. Det var her, min interesse for håndværk blev vækket, og det er stadig afgørende for, hvordan jeg finder nye værker til YONOBI. At vælge en ny kunstner eller keramik til butikken er meget følelsesladet for mig. Jeg vælger altid 100% med hjertet. Hvis jeg ikke kan mærke et værk eller den historie, som kunstneren forsøger at fortælle, ender den ikke i butikken. Af den grund forsøger jeg også at besøge alle kunstnere i deres atelierer for at få en meget dybere forståelse af deres håndværk. Jeg forsøger altid at undgå trends og det, der er populært i øjeblikket. I stedet går jeg efter, hvad der er en god repræsentation af håndværk og design. YONOBI samarbejder med mange håndværkere, som er værd at holde øje med, såsom Megumi Tsukazaki, Ryuji Iwasaki og Robynn Storgaard.

Hvordan balancerer YONOBI forholdet mellem æstetik og bæredygtighed?

Jeg føler helt klart, at ’købe mindre – men bedre’ er grunden til, at hele håndværksbranchen oplever en sådan vækst. Vores kunder er meget mere opmærksomme på produktets historie; hvordan det er lavet, af hvem, og om det er unikt eller en del af en større produktion. Og det har alt sammen ført til en større efterspørgsel hos detailvirksomhederne om at præsentere bæredygtige kollektioner - hvor fokus er på gennemsigtigheden i produktionen og at få inviteret kunderne med ind i produktionen. Desuden ser jeg også en tendens blandt kunstnere til at være meget mere bevidste om deres produktion. De genbruger deres materialer, laver specielle kollektioner baseret på 'rester', så som glasurer, ler og meget andet. Så generelt føler jeg, at små håndlavede produktioner er fremtiden i forhold til at skabe et mere bæredygtigt marked.

Foto Af Yonobi Studio

Hvilke andre tendenser ser du inden for keramik i øjeblikket?

Gennem YONOBIs historie har vi været vidne til et skift i, hvad vores kunder leder efter. Da vi lancerede vores webshop i 2016, var det hverdagstingene, der var populære, såsom krus, tallerkener og skåle. Altså praktiske ting, der kunne bruges i hverdagen. Men på det seneste har vi set en stigende interesse for de mere skulpturelle stykker. Stykker der ikke har brug for et funktionelt formål, men generelt er et kunstværk til hjemmet. Jeg tror, det går i hånd med håndværkets generelle udvikling og popularitet i markedet. Folk vil gerne eje noget unikt, og de er villige til at investere i det. Dette er en fantastisk udvikling, der gør det så meget sjovere at være butiksejer, fordi vi nu kan tage forskellige og mere unikke værker ind. Så næste gang du rejser eller bare udforsker dit eget land, så find nogle lokale kunstnere. Der er mange guider online, så gå på opdagelse og vær nysgerrig på håndværk. YONOBI har også keramik-rejseguider på vores side, hvor du kan finde nogle af vores foretrukne ’must visit’ steder.

Fra vores fotoshoot hos YONOBI Studio